Pączki są jedzone w naszej ojczyźnie od wieków. Czy dawne receptury nadal są stosowane? Jak wyglądają współczesne pączki? O tym wszystkim pragniemy opowiedzieć w dzisiejszym tekście.
Pączek a sprawa polska
Pączki pojawiły się w europejskiej kuchni jeszcze w czasach antycznych. Zajadali się nimi starożytni Rzymianie, świętując moment równonocy wiosennej. Słodki wariant przeszedł do naszej kultury z Orientu. To właśnie on stał się z czasem najczęstszym wcieleniem pączków i w takiej formie dotarł też do naszego kraju.
W Polsce pączki znane są już od XVI wieku i pojawiają się nawet w tekstach Mikołaja Reja. Od najwcześniejszych lat były podawane z konfiturą z róży cukrowej, która wciąż bywa jednym z najczęściej stosowanych rodzajów nadzienia.
Ile kalorii ma pączek z czekoladą, czyli różne warianty pączków
Obecnie oprócz najbardziej tradycyjnych wersji, pojawiają się również inne pomysły na pączki. Można znaleźć ciastka z nadzieniem czekoladowym lub budyniowym. Trzeba jednak pamiętać, że o ile klasyczny pączek to około 300 kcal, wersje bardziej rozbudowane mogą osiągać nawet 500 kcal, a to już naprawdę spora wartość.
Najnowsze komentarze